09.00 - 10.00 Регистрација и
кафе за добредојде

 

10.00 - 10.10Отворање на
конференцијата

Роберт Чобан, сопственик на компанијата Color press Grupa, која е организатор на конференцијата и најголем издавач на магазини во Југоисточна Европа

 

10.10 - 11.10 Панел бр. 1 Месо? ГМО? Глутен? Пестициди? Холестерол? Лактоза? Хормони? Што да јадам?
Powered by
-Проф.Др Соња Ивановска,
Професорт по генетика на Факултетот за земјоделски науки и храна, Скопје
-Ѓорѓи Хаџи-Котаров,
претседател на Федерација ПОПМ
- Драган Јованов,
фитотерапевт и асистент на Факултетот за екологија и храна
-Цвета Динева,
нутриционист
-Румен Стаменов,
Директор на Државен инспекторат за земјоделство на РМ
Модератор: Ирена Спировска, тв водителка во Алфа тв

11.10 - 12.00 Панел бр. 2 FIT&FOOD Што да се јаде за да бидеме убави и здрави
Powered by
-Даниела Стаменковиќ
Фитнес инструктор и уредник на српскиот блог Fit&Food
-Елена Велевска
Фолк пејачка
-Стефан Јакјовски
Специјалист-нутриционист, лиценциран од интернационалната фитнес и бодибилдинг федерација
-Маја Платнар
Сопственик на бистрото “Здраво живо“ и автор на книги со рецепти со свежа храна
-Марија Нацева
Фитнес шампион на Р.Македонија
-Филип Арсовски, Сопственик на ресторанот Fitnes House
- Др. Јадранка Бибан
- ДР Ана Гифинг-доктор за  Anti Aging Medicinа
Модератор: Лила Филиповска, тв водител во Сител Телевизија


12.00 - 12.30 Пауза за кафе

 

12.30 - 13.30 Панел бр. 3
Powered by
Гастро-шефови (сопственици и шефови на кујните на реномирани ресторани во Македонија)
-Марк Де Јонг
Гастро-шеф кој доаѓа од Белгија и е освојувач на престижни Светски награди во готвење
-Никола Мишковски
Главен гастро шеф во Mikei Hanting Klub, Kamnik bb
-Анѓелчо Стојков
Главен гастро шеф во ресторанот Матка
-Дејан Христовски
Гастро шеф, сопственик на ресторан и водител на популарната кулинарска емисија “Четири сезони“
-Влатко Огненовски
Гастро шеф, и учесник во кампањата “Шпајзот на Македонија“
- Орданчо Унев
Модератор: Јована Стојменовиќ, водител во Сител ТВ

13.30 - 14.30 Пауза за ручек
(Организирано и возење со кајче до пештерата Врело)

14.30 - 15.30 Панел бр. 4
Powered by
Гастро-селебрити: Приготвуваме и живците ги негуваме (6 познати личности што обожаваат да готват)
-Адријана Алачки
-Есма Реџепова
-Весна Петрушевска
-Елена Петреска
-Јоце Панов
-Зоран Џорлев 
Модератор: Сузана Турунџиева, водител во Наша Тв

15.30 - 16.00 CASE STUDY 1
Јади здраво, живеј подолго
Powered by

16.00 - 16.40 Оливер Млакар
Powered by
Мали тајни од големите мајстори на готвењето: ОЛИВЕР МЛАКАР
Модератор:Татјана Стојановска

16.40 - 17.00 Пауза за кафе и колачи

17.00 - 17.30 CASE STUDY бр. 2
Правила при дегустирање на вино
Powered by

17.30 - 18.30 Панел бр. 5
Храната на интернет (гастро-блогери и љубители на вкусното залче)
- Бојана Димитрова
блог за рецепти „Ситно сецкано“.
-М-р Катерина Шамбевска
онлајн магазин „Се за храна“.
-М-р Марија Кочовска
 онлајн магазин „Се за храна“.
- Давор Панчевски
најмлад аматер-готвач (Фејсбук страна: Dave's kitchen)
- Емилија Елек
 долгогодишен угостител
- М-р Марија Кочовска
  онлајн магазин „Се за храна“
- Валентина Тодоровска, Уредник во “Утрински весник“ и гастро блогер
- Филип Поповски, Гастро шеф и блогер #Gotvimesofico
Модератор: Елена Стефановска

18.30 - 19.30 Панел бр. 6
Гастро-дипломатија
Заедно со гостите од амбасадите дегустира храната која ја подготвуваат нивните гастро-шефови
- Слободан Мрачина, Уредник на Џејми Оливер-Србија
- Маре Јаневска, British Embassy Skopje Residence
- Ernesto Massiminоi Bellelli - амбасадор на Република Италија

Модератор: Огнен Јаневски

19.30 - 19.40 Затворање на конференцијата

19.40 - 23.00 Дружење и дегустација на пијалаци и храна од покровителите со тамбураши

Дружење и дегустација на пијалаци и храна од покровителите пропратено со настап на “Тајфата“

REFRESH PARTNER

ОФИЦИЈАЛНО ВИНО ТИКВЕШ

 Држави гости на конференцијата
  

Официјално возило на конференцијата

Учесници:

200 професионалци од областа на медиумите, комуникацијата, маркетингот, кулинарството, гастрономијата, винарството, прехранбената индустрија, медицината и дипломатијата

Активации:

Возење со чамци по езерото Матка до пештерата Врело

Медиумска покриеност:

14 магазини и 12 интернет-портали на „Колор прес-групацијата“ во целиот регион, дневни весници и интернет-портали, независни блогери и ТВ-станици

Медиумски партнери:

Превоз:

За новинарите и за учесниците е обезбеден бесплатен превоз од центарот на Скопје до Матка и назад

 

 

 

Учесниците

           
           
           
           
           
           
           
         

 

Галерија

 


makedonija 7makedonija 8

makedonija 10makedonija 1

makedonija 16makedonija 11

makedonija 6makedonija 5

makedonija 4

Медиа Клипинг

  

 

http://www.telegraf.mk/foto/305907-gastronomska-konferencija-food-talk-foto

 

http://ubavinaizdravje.mk/%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BD-%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BB/%D0%BB%D1%83%D1%93%D0%B5-%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8/foodtalk-%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%98%D0%B0

 

http://ubavinaizdravje.mk/%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BD-%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BB/%D0%BB%D1%83%D1%93%D0%B5-%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8/foodtalk-2015-%D1%86%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%BE-%D0%B3%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE-%D1%83%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%9A%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%BA%D0%B0

 

http://www.color.rs/novosti217.html

 

http://vest.mk/?ItemID=EA629CEE8E1E8B4EB0FEB0F57608493D

 

http://republika.mk/?p=483112

 

http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=92115101502&id=49&prilog=0&setIzdanie=23570

 

http://www.skopjeinfo.mk/gradot/583310953/gastronomska-konferencija-na-matka

 

http://lider.mk/2015/09/18/idninata-e-vo-gmo-vremeto-ke-pokaze-kolku-se-stetni/

 

http://lider.mk/2015/09/18/maksimalna-kontrola-na-pesticidi-vo-makedonskoto-zemjodelstvo/

 

http://kukuriku.mk/oliver-mlakar-legenda-na-tv-prezenterstvoto/

 

http://ekonomski.mk/2015/09/18/%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D1%80-%D0%BC%D0%BB%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D1%80-%D0%BDe-%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B5-%D0%BF%D0%BE-%D0%B7%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%87%D1%83%D0%BA/

 

http://komentar.mk/archives/30456

 

http://vecer.mk/zabavna/posle-naporen-raboten-den-voditelkata-jovana-se-opushta-so-violina

 

http://www.visitskopje.mk/index.php/events-festivals/110-events-festivals-recoomended/929-foodtalk-2015-at-matka-this-september

 

 

http://faktor.mk/tag/food-talk-macedonia/

 

 

http://emagazin.mk/vesti/vest/12891

 

http://sitel.com.mk/gastronomska-konferencija-food-talk-macedonia

 

http://www.svet.rs/predstavljamo/konferencije-i-akcije/foodtalkmacedonia2015-celodnevno-gastro-uzivanje-na-jezeru-matka

 

http://ubavinaizdravje.mk/%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BD-%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BB/%D0%BB%D1%83%D1%93%D0%B5-%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8/food-talk-macedonia-%D0%BD%D0%B0%D1%98%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B8-%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%9A%D0%B0-%D1%81%D0%BE